Vroege Buurtaal!

"De jeugd heeft de toekomst", dat wordt vaak gezegd. Dat geldt ook voor de toekomst van grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Voor een goede samenwerking zijn veel eigenschappen en kwaliteiten nodig, maar het allerbelangrijkste? Het spreken en begrijpen van elkaars taal en cultuur. En waar begint dat? In het basisonderwijs, bij de jeugd. En daarvoor is het project "Vroege Buurtaal!" in het leven geroepen.


Het project "Vroege Buurtaal!" heeft een duidelijk doel:

het bevorderen van de buurtaal op Nederlandse en Duitse basisscholen.

Los van de taal wordt uiteraard ook stilgestaan bij de culturele verschillen én overeenkomsten tussen inwoners van het grensgebied. Om de ontwikkeling van taal- en cultuurbegrip te stimuleren binnen de Eems Dollard Regio wordt er samengewerkt met scholen om partnerschappen te vormen, lesmethoden te ontwikkelen en duurzame activiteiten op te zetten voor basisschoolleerlingen om zo te komen tot een concreet lespakket dat past bij individuele scholen.

Fragment uit tv-programma "Ohne Grenzen - Zonder grenzen " (22-11-2017). Productie door RTV Drenthe en EV1.tv

Duurzaam karakter en looptijd

Met het ontwikkelen van concrete lespakketten wordt ook gewerkt aan de manier waarop basisscholen en het voortgezet onderwijs kunnen samenwerken om buurtaal als continue onderdeel van hun curriculum aan te bieden. Met het uitbreiden van deze samenwerking en het onderlinge netwerk, wordt het mogelijk om op termijn, buurtaal aan te bieden in de gehele grensregio. Het project kent in eerste instantie een looptijd van 2 jaar.

Voordelen van grensoverschrijdende buurtaal

De uiteindelijke implementatie van buurtaal als vast onderdeel binnen het onderwijs in de grensregio heeft meerdere voordelen. Samengevat komt het neer op het neerleggen van een stevige basis voor verdere grensoverschrijdende samenwerking tussen scholen, beroepsopleidingen en het bedrijfsleven.

Samenwerkingsverband

Het project "Vroege Buurtaal!" wordt mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking en inzet van meerdere projectpartners. Deze partners zijn, los van Arbeidsmarkt Noord en de Eems Dollard Regio als lead partner:

Downloads

Download
Handout Vroege Buurtaal!.pdf
Adobe Acrobat document 2.0 MB

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over "Vroege Buurtaal!" of betrokken worden bij het project? Neem dan contact op met Lea Timmer of Peter Geerdink van het koepelproject Arbeidsmarkt Noord.

 

Het project "Vroege Buurtaal!" is onderdeel van het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord en wordt met ondersteuning van de Eems Dollard Regio in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.

Actueel


Deur staat open voor “Vroege Buurtaal!” in gemeente Westerwolde

deur-staat-open-voor-vroege-buurtaal-in-gemeente-westerwolde
Foto: Wethouder Wietze Potze in gesprek met Lea Timmer en Peter Geerdink over de mogelijkheden van buurtaal in de gemeente Westerwolde.

Voor nu is Duits als vast vak in het basisonderwijs in de gemeente Westerwolde een brug te ver, aldus wethouder Wietze Potze (PvdA). Wel zijn er volgens hem kansen en mogelijkheden om buurtaal meer aandacht te geven met ondersteuning van de Eems Dollard Regio (EDR).

meer lezen

Artikel DvhN: "Coevorder college terug in de schoolbanken voor Duitse les"

wethouder-jan-zwiers
Wethouder Jan Zwiers. Foto: Dagblad van het Noorden

In het onderstaande artikel van Kaas (2018) gepubliceerd in Dagblad van het Noorden (Drenthe) wordt middels een interview met wethouder van Coevorden, Jan Zwiers, ingegaan op het belang van de Duitse taal in de grensregio, bij ons beter bekend als buurtaal. Zwiers gaat daarbij in op vragen zoals waarom hij Duitse les volgt, waar hij deze volgt, hoe het niveau ligt en of Duitsers ook Nederlands leren. Zijn antwoorden sluiten mooi aan bij waar onze bouwsteen "Vroege Buurtaal!" zich voor inzet. Het volledige artikel kunt u lezen als u op de onderstaande button klikt.

meer lezen

Twee teams, twee talen, één wedstrijd!

film-vroege-buurtaal-overtreding-voetbal

Twee teams, twee talen, één wedstrijd! Voetbalverenigingen vv Raptim uit Coevorden en VfL Germania Leer nemen het tegen elkaar op in een spannende vriendschappelijke wedstrijd. Maar of deze ook zo vriendschappelijk blijft valt te bezien...

 

U kunt de video bekijken als u op "meer lezen" klikt.

meer lezen

Interesse buurtaal groter dan ooit in grensregio

buurtaal-grensregio-inspiratiemiddag

Rhede (Ems) - Welke rol kan het leren van meerdere talen spelen in het basisonderwijs? Deze vraag stond centraal voor de 40 deelnemers aan de eerste Duits-Nederlandse “inspiratiemiddag” van “Vroege Buurtaal!” die plaatsvond in de Ludgerusschule in Rhede (Ems).

 

meer lezen