GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR) in Bad Nieuweschans geopend

De symbolische wegwijzer voor de grenzeloze arbeidsmarkt is onthuld tijdens de opening van GIP.
De symbolische wegwijzer voor de grenzeloze arbeidsmarkt is onthuld tijdens de opening van GIP.

“Wat zijn de gevolgen voor mijn pensioen als ik aan de andere kant van de grens werk?” Dat is slechts één van de vragen waar Nederlanders en Duitsers mee rondlopen als zij in het buurland werkzaam zijn. GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR), gevestigd op het kantoor van de EDR in Bad Nieuweschans, geeft vanaf nu gratis informatie en advies over wonen, werken, studeren en ondernemen. Woensdag was de officiële opening van GIP EDR. Tijdens de openingsbijeenkomst is voor het EDR-kantoor een houten wegwijzer onthuld. Deze is gemaakt in de sociale werkplaats van de Lebenshilfe Leer. De symbolische boodschap is duidelijk: De adviseurs van GIP EDR wijzen belangstellenden de weg door de jungle van wetten en regelingen die in Nederland en Duitsland kunnen verschillen.   

“Maar ook verplichtingen en de cultuur van het buurland kunnen anders zijn dan men gewend is. Bovendien is niet altijd meteen duidelijk waar dingen geregeld en aangevraagd moeten worden. Wij zijn het eerste aanspreekpunt voor vragen daaromtrent”, zegt GIP-adviseur Michiel Malewicz. Er worden ook vaak vragen gesteld over kinderbijslag, stage, belasting of ziektekostenverzekering. Ondernemers kunnen zich laten informeren over waar men op moet letten bij het aannemen van een grensarbeider. Op de website www.arbeidsmarkt-noord.eu is ook een schat aan informatie en bruikbare tips te vinden.

De adviseurs van GIP EDR zijn op dinsdag en donderdag telefonisch bereikbaar via: 0597-521818. Voor deze dagen kan een afspraak worden gemaakt op het kantoor van de EDR. “Verder vinden op het kantoor van de EDR regelmatig spreekdagen plaats voor grenspendelaars en hun werkgevers”, zegt Jeannine Boomker van GIP EDR. Medewerkers van de belastingdiensten uit Groningen en Leer, het Bureau voor Duitse Zaken (BDZ/SVB), de Deutsche Rentenversicherung (DRV) en de IHK Emden geven dan informatie. Taal vormt toch al geen hindernis. Alle adviesgesprekken worden in het Duits en het Nederlands gevoerd.

GrensInfoPunt EDR is een van de bouwstenen van het project “Arbeidsmarkt Noord”. Het project beoogt om een gezamenlijke grensoverschrijdende onderwijs- en arbeidsmarkt tussen Nederland en Duitsland te ondersteunen. Diverse partners uit het noordelijke grensgebied zijn hierbij betrokken. Doordat zij de handen ineen slaan moet een gezamenlijke grensoverschrijdende onderwijs- en arbeidsmarkt worden gecreëerd.

Het plan wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Niedersächsische Staatskanzlei, het Ministerie van Economische Zaken, de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen. De EDR is lead partner van het project.

GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR): http://www.arbeidsmarkt-noord.eu/grensinfopunt/ GrenzInfoPunkt Ems Dollart Region (GIP EDR): http://www.arbeitsmarkt-nord.eu/grenzinfopunkt/

Posted by Eems Dollard Regio on Mittwoch, 15. Juni 2016