Duurzame vriendschappen vormen tastbaar resultaat van Arbeidsmarkt Noord-bouwsteen ‘Vroege Buurtaal!’

In het kader van 30 jaar INTERREG vertelt Lea Timmer van de Arbeidsmarkt Noord-bouwsteen ‘Vroege Buurtaal!’ over het voordeel om kinderen al vroeg kennis te laten maken met leeftijdsgenoten in het buurland. Volgens Lea is het met elkaar in contact brengen van kinderen uit Nederland en Duitsland een van de belangrijkste aspecten van Europese samenwerking. 

 

Waarom Vroege Buurtaal! zo’n belangrijke en leuke bouwsteen is en hoe Vroege Buurtaal! voor duurzame vriendschappen in de hele regio zorgt, lees je in dit interview op de website van INTERREG. 

 

Meer achtergrondinformatie over Vroege Buurtaal! vind je hier.

 

 

Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs

Van 11 september tot 10 oktober 2020 vindt de maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs plaats.
Elke woensdag, donderdag en vrijdag kun je webinars over vroeg vreemdetalenonderwijs, wereldburgerschap en meertaligheid volgen.
Iedereen kan zich hiervoor inschrijven, deelname is gratis.
 
Twee workshops gaan over Duits:
 
Op vrijdag 25 september om 16 uur verzorgt Trixie Holsgens van het Duitsland Instituut Amsterdam een webinar over de plaats van Duitsland in Europa en de plek van de Duitse taal in Nederland.
Op vrijdag 2 oktober om 16 uur doet Franzis Pranger-Wiese uit de doeken hoe zij de Duitse lessen op de basisscholen organiseert.

Arbeidsmarkt Noord tijdens coronacrisis springlevend op digitaal vlak 

Door het coronavirus is het al een tijdlang niet mogelijk om fysieke evenementen te organiseren in het kader van de projectbouwstenen van Arbeidsmarkt Noord. Bijeenkomsten kunnen niet doorgaan en mensen ontmoeten elkaar een stuk minder. Dat alles betekent echter niet dat de bouwstenen van Arbeidsmarkt Noord stilstaan. Integendeel: binnen de bouwstenen wordt nog altijd veel progressie geboekt op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Zo werd binnen de bouwsteen ‘PraktiTrans’ onlangs een digitale Job-Bus georganiseerd. Scholieren konden met een digitale tour op afstand kennismaken met bedrijven aan de andere kant van de grens. Ook andere bouwstenen bieden inmiddels digitale alternatieven aan. Daarnaast zullen nog diverse digitale evenementen georganiseerd worden.

Grenzeloos advies: GrensInfoPunten kunnen hun werk na financiële toezegging voortzetten

Goed nieuws voor de grensregio: het werk van de GrensInfoPunten (GIP) kan de komende jaren worden voortgezet. In onze regio is er een GIP bij de Eems Dollard Regio in Bad Nieuweschans. Grenspendelaars kunnen daar terecht voor gratis advies over werken, wonen en studeren in het buurland. Ook voor vragen over belastingen en sociale zekerheid zijn ze bij het GIP aan het juiste adres. 

 

Met de toezegging van financiële steun vanuit het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung kunnen de GIP’s hun werk in ieder geval tot 2023 voortzetten. In een eerder stadium hadden het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, de provincies Drenthe en Groningen en de Arbeidsmarktregio Drenthe hun steun al toegezegd. 

meer lezen

Digitale Job-Bus: Volgende halte Leer

De afgelopen jaren bezochten scholieren en studenten regelmatig bedrijven aan de andere kant van de grens om daar kennis op te doen. Voor bedrijven was dit een mooie mogelijkheid om eventuele toekomstige medewerkers te leren kennen. Helaas maakt de coronacrisis dit soort fysieke bezoeken, op dit moment, onmogelijk. PraktiTrans, een bouwsteen van het INTERREG-project “Arbeidsmarkt Noord” van de Eems Dollard Regio (EDR), heeft daar een oplossing voor bedacht.

Het project biedt nu een digitale tour aan waarmee scholieren kennis kunnen maken met de andere kant van de grens. PraktiTrans brengt studenten, werkzoekenden, bedrijven en instanties samen om informatie uit te wisselen en gezamenlijke aanknopingspunten te ontdekken. In tijden zonder corona is dit meermaals succesvol gebleken met de inzet van de zogeheten “Job-Bussen”.

"Deze zijn nu vervangen door een digitaal alternatief. De digitale tour biedt de mogelijkheid voor studenten om op laagdrempelige wijze kennis te maken met het buurland. Wij bieden basiskennis met betrekking tot de cultuur van het buurland en maken een eenvoudige inkijk in hun bedrijfswereld mogelijk, waarbij het aanbod afgestemd wordt op het onderwijsniveau. Virtueel betreden wij, gezamenlijk met de scholieren/studenten, verschillende bedrijven. Ook een Skype-gesprek met een ondernemer, of een video-rondleiding door het bedrijf, behoren tot de mogelijkheden.”, aldus de toelichting van Caroline Wille van PraktiTrans. Een actueel voorbeeld is het bezoek van een groep scholieren van het Noorderpoort College aan Werbeagentur André Wilms und EMT in Leer. Naast een presentatie werd er een virtuele rondleiding gegeven door het bedrijf en hielden de scholieren een interview met André Wilms en Thomas Pleiter die beide ondernemer zijn (zie video).

Heeft u interesse om deel te nemen met uw scholieren/studenten? Daarvoor hebben wij het volgende nodig:

- Gewenste datum

- Uw adres

- Aantal deelnemende scholieren/studenten

- Aantal deelnemende leerkrachten/docenten

- Beroepsoriëntatie / jaar of gemiddelde leeftijd deelnemers

- Wensen voor een specifieke branche / bedrijfsrichting

Contactpersonen PraktiTrans:

Caroline Wille

Deutsch-niederländischer Arbeitsmarkt / Duits-Nederlandse arbeidsmarkt

wille@emsachse.de

Tel.: +49 (0) 4961 940998-41

Tessa Gilbert

Deutsch-niederländischer Arbeitsmarkt / Duits-Nederlandse arbeidsmarkt

gilbert@emsachse.de

Tel.: +49 (0) 4961 940998-17

meer lezen