Grenzeloos advies: GrensInfoPunten kunnen na financiële toezegging tot eind 2023 door

Het staat zwart op wit: het werk van de GrensInfoPunten (GIP) kan de komende jaren worden voortgezet. En dat is goed nieuws voor de grensregio! Minister Birgit Honé ondertekende onlangs de financieringstoezegging van het Nedersaksische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung. Daardoor kunnen de GrensInfoPunten hun werk in ieder geval tot en met 2023 voortzetten.

 

De GIP’s bieden veelzijdig en gratis advies aan burgers die in het buurland willen gaan werken, studeren, wonen of ondernemen. Burgers kunnen bij een GIP onder meer antwoord krijgen op hun vragen over pensioen, belastingen, sociale verzekeringen en uiteraard ook over de huidige situatie met het coronavirus in het buurland.

 

meer lezen

10 december: Bijeenkomst ‘Vroege Buurtaal!’ over digitale leermethodes

Deze digitale informatiebijeenkomst (10 december om 19.00 uur) van ‘Vroege Buurtaal!’ over het Digi+-project is vooral gericht op leraren en schoolhoofden die geïnteresseerd zijn in het introduceren van het Duits in hun lessen. Een introductie van de buurtaal kan bijvoorbeeld in de vorm van een digitale leeromgeving en in combinatie met reguliere schoolvakken zoals biologie en geschiedenis. U kunt zich hier aanmelden. Dat is belangrijk als u wilt deelnemen, want u ontvangt de link naar de bijeenkomst per e-mail. 

meer lezen

Vragen over werken in het buurland? Volg op 25 november de webinar ‘Wonen in Nederland, werken in Duitsland’

Woon je in Nederland, maar wil je gaan werken in Duitsland? En zit je met vragen over wat je wel en niet moet regelen? Volg dan op 25 november de webinar ‘Wonen in Nederland, werken in Duitsland’. Je kunt vooraf je vragen insturen!

 

De webinar wordt georganiseerd door de GrensInfoPunten. Bij het GrensInfoPunt in jouw regio kun je terecht met alle vragen over werken, studeren en wonen in het buurland. Woon je in Noord-Nederland? Dan staat het team van GrensInfoPunt Eems Dollard Regio klaar om jou te helpen!

 

 

meer lezen

Online leermodule ‘Technologie in de zorg’ van start in Lingen

Nieuwe technologieën en digitalisering zijn ook in de zorg aan de orde van de dag. Op 7 december gaat aan de Campus Lingen van de Hogeschool van Osnabrück daarom de leermodule ‘Technologie in de zorg’ van start. Verpleeg- en zorgpersoneel uit het Emsland en de provincies Groningen en Drenthe kunnen aan de module, die grotendeels online gegeven wordt, deelnemen. 

 

Verpleeg- en zorgmedewerkers staan de laatste jaren voor grote uitdagingen. Het aantal ernstig zieke patiënten dat professionele zorg nodig heeft groeit snel en nieuwe technologieën en digitalisering zorgen ervoor dat zorgmedewerkers hun werk op een andere manier moeten uitvoeren. Enerzijds heeft het zorgpersoneel vaardigheden nodig om zich de nieuwe werkprocessen eigen te maken, anderzijds moet er kritisch naar de nieuwe mogelijkheden worden gekeken om ze optimaal te kunnen benutten.

meer lezen

Duurzame vriendschappen vormen tastbaar resultaat van Arbeidsmarkt Noord-bouwsteen ‘Vroege Buurtaal!’

In het kader van 30 jaar INTERREG vertelt Lea Timmer van de Arbeidsmarkt Noord-bouwsteen ‘Vroege Buurtaal!’ over het voordeel om kinderen al vroeg kennis te laten maken met leeftijdsgenoten in het buurland. Volgens Lea is het met elkaar in contact brengen van kinderen uit Nederland en Duitsland een van de belangrijkste aspecten van Europese samenwerking. 

 

Waarom Vroege Buurtaal! zo’n belangrijke en leuke bouwsteen is en hoe Vroege Buurtaal! voor duurzame vriendschappen in de hele regio zorgt, lees je in dit interview op de website van INTERREG. 

 

Meer achtergrondinformatie over Vroege Buurtaal! vind je hier.