Digitale Job-Bus: Volgende halte Leer

De afgelopen jaren bezochten scholieren en studenten regelmatig bedrijven aan de andere kant van de grens om daar kennis op te doen. Voor bedrijven was dit een mooie mogelijkheid om eventuele toekomstige medewerkers te leren kennen. Helaas maakt de coronacrisis dit soort fysieke bezoeken, op dit moment, onmogelijk. PraktiTrans, een bouwsteen van het INTERREG-project “Arbeidsmarkt Noord” van de Eems Dollard Regio (EDR), heeft daar een oplossing voor bedacht.

Het project biedt nu een digitale tour aan waarmee scholieren kennis kunnen maken met de andere kant van de grens. PraktiTrans brengt studenten, werkzoekenden, bedrijven en instanties samen om informatie uit te wisselen en gezamenlijke aanknopingspunten te ontdekken. In tijden zonder corona is dit meermaals succesvol gebleken met de inzet van de zogeheten “Job-Bussen”.

"Deze zijn nu vervangen door een digitaal alternatief. De digitale tour biedt de mogelijkheid voor studenten om op laagdrempelige wijze kennis te maken met het buurland. Wij bieden basiskennis met betrekking tot de cultuur van het buurland en maken een eenvoudige inkijk in hun bedrijfswereld mogelijk, waarbij het aanbod afgestemd wordt op het onderwijsniveau. Virtueel betreden wij, gezamenlijk met de scholieren/studenten, verschillende bedrijven. Ook een Skype-gesprek met een ondernemer, of een video-rondleiding door het bedrijf, behoren tot de mogelijkheden.”, aldus de toelichting van Caroline Wille van PraktiTrans. Een actueel voorbeeld is het bezoek van een groep scholieren van het Noorderpoort College aan Werbeagentur André Wilms und EMT in Leer. Naast een presentatie werd er een virtuele rondleiding gegeven door het bedrijf en hielden de scholieren een interview met André Wilms en Thomas Pleiter die beide ondernemer zijn (zie video).

Heeft u interesse om deel te nemen met uw scholieren/studenten? Daarvoor hebben wij het volgende nodig:

- Gewenste datum

- Uw adres

- Aantal deelnemende scholieren/studenten

- Aantal deelnemende leerkrachten/docenten

- Beroepsoriëntatie / jaar of gemiddelde leeftijd deelnemers

- Wensen voor een specifieke branche / bedrijfsrichting

Contactpersonen PraktiTrans:

Caroline Wille

Deutsch-niederländischer Arbeitsmarkt / Duits-Nederlandse arbeidsmarkt

wille@emsachse.de

Tel.: +49 (0) 4961 940998-41

Tessa Gilbert

Deutsch-niederländischer Arbeitsmarkt / Duits-Nederlandse arbeidsmarkt

gilbert@emsachse.de

Tel.: +49 (0) 4961 940998-17

meer lezen

Train je Duits online met vele gratis cursussen

Worstel jij weleens met de Duitse taal? Daar kun je iets aan doen! Op veel websites worden gratis taallessen en taaloefeningen aangeboden. Zo heb je lessen van Hallo Deutschschule, de Deutsche Akademie en lessen van het Goethe Institut.

 

Een overzicht van alle aanbieders kun je hieronder downloaden.

meer lezen

Volg webinars over ‘vroege buurtaal’ tijdens Maand van Taal en Wereldburgerschap

Van 11 september tot 10 oktober organiseert Nuffic de Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs. Tijdens deze maand kun je verschillende webinars binnen het thema ‘taal’ volgen. Op 11 september vindt de kick-off plaats. 

 

Gedurende de Maand van de Taal en Wereldburgerschap kun je elke woensdagmiddag en donderdagavond webinars volgen over vroeg vreemdetalenonderwijs, wereldburgerschap en meertaligheid.

 

meer lezen

 Kennismaken met het buurland kan nu ook digitaal

In deze tijden van corona is het lastig om je vrij in de grensregio te bewegen. Daar heeft het INTERREG-project PraktiTrans, dat onderdeel is van Arbeidsmarkt Noord, iets op bedacht. Het project biedt nu een digitale tour aan, waarmee scholieren eenvoudig een blik over de grens kunnen werpen.

meer lezen

Grens blijft open voor grenspendelaars

Bij het GrensInfoPunt Eems Dollard Regio krijgen we de afgelopen tijd veel vragen of de grens open blijft in verband met het coronavirus. Wij scheppen voor u graag duidelijkheid: voor grenspendelaars blijft de grens gewoon open.

 

Grenspendelaars zijn mensen die dagelijks voor hun werk naar het buurland reizen. Zij zullen daarin niet beperkt worden. Ook de quarantaineregel voor Duitsers die in Nederland zijn geweest, is op grenspendelaars niet van toepassing.

meer lezen