Een wijde blik in het buurland vergroot kansen mbo-student

Internationalisering biedt zowel studenten als (hoge)scholen én de regio een flinke meerwaarde. Dat bevestigt recent onderzoek van Nuffic naar internationalisering bij mbo-scholen in de grensregio.

 

Nuffic is een organisatie die zich richt op internationalisering van het onderwijs. Een van de redenen waarom internationale activiteiten op scholen in de grensregio zo belangrijk zijn, is dat studenten daardoor met het buurland in contact komen. Het onderzoek van Nuffic bevestigt dat mbo-studenten daarmee ‘internationale competenties, zoals taalkennis van het Duits, een open of positieve houding ten aanzien van Duitsland, kennis van de beroepsuitoefening in Duitsland en meer generieke competenties zoals flexibiliteit, open-minded en nieuwsgierig zijn’ ontwikkelen. 

meer lezen

Innovatief door de coronacrisis: horecamedewerkers springen bij in de zorg

De zorgsector wordt in Nederland momenteel zwaar belast door de gevolgen van het coronavirus. Daar hebben de organisatoren van het project ‘Horeca helpt de Zorg’ wat op bedacht: horecamedewerkers, die momenteel zonder werk zitten, worden gedetacheerd om bij te springen in de zorg.

 

Tessa Rügner van onze bouwsteen ‘PraktiTrans’ sprak erover met Dette Schouten van ZorgpleinNoord, een grote vacaturewebsite voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tessa ontdekt in het gesprek waarom het project een win-winsituatie is voor zowel de zorg als de horeca en waarom juist horecamedewerkers zo geschikt zijn voor het werk in de zorg.

 

Projekt ‘Horeca helpt de Zorg’: meer informatie

ZorgpleinNoord: meer informatie

 

meer lezen

Grenzeloos advies: GrensInfoPunten kunnen na financiële toezegging tot eind 2023 door

Het staat zwart op wit: het werk van de GrensInfoPunten (GIP) kan de komende jaren worden voortgezet. En dat is goed nieuws voor de grensregio! Minister Birgit Honé ondertekende onlangs de financieringstoezegging van het Nedersaksische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung. Daardoor kunnen de GrensInfoPunten hun werk in ieder geval tot en met 2023 voortzetten.

 

De GIP’s bieden veelzijdig en gratis advies aan burgers die in het buurland willen gaan werken, studeren, wonen of ondernemen. Burgers kunnen bij een GIP onder meer antwoord krijgen op hun vragen over pensioen, belastingen, sociale verzekeringen en uiteraard ook over de huidige situatie met het coronavirus in het buurland.

 

meer lezen

10 december: Bijeenkomst ‘Vroege Buurtaal!’ over digitale leermethodes

Deze digitale informatiebijeenkomst (10 december om 19.00 uur) van ‘Vroege Buurtaal!’ over het Digi+-project is vooral gericht op leraren en schoolhoofden die geïnteresseerd zijn in het introduceren van het Duits in hun lessen. Een introductie van de buurtaal kan bijvoorbeeld in de vorm van een digitale leeromgeving en in combinatie met reguliere schoolvakken zoals biologie en geschiedenis. U kunt zich hier aanmelden. Dat is belangrijk als u wilt deelnemen, want u ontvangt de link naar de bijeenkomst per e-mail. 

meer lezen

Vragen over werken in het buurland? Volg op 25 november de webinar ‘Wonen in Nederland, werken in Duitsland’

Woon je in Nederland, maar wil je gaan werken in Duitsland? En zit je met vragen over wat je wel en niet moet regelen? Volg dan op 25 november de webinar ‘Wonen in Nederland, werken in Duitsland’. Je kunt vooraf je vragen insturen!

 

De webinar wordt georganiseerd door de GrensInfoPunten. Bij het GrensInfoPunt in jouw regio kun je terecht met alle vragen over werken, studeren en wonen in het buurland. Woon je in Noord-Nederland? Dan staat het team van GrensInfoPunt Eems Dollard Regio klaar om jou te helpen!

 

 

meer lezen