Drentse Dag van Europa

Het provinciehuis van Drenthe in Assen vormde woensdag, 24 mei, het toneel van de Drentse Dag van Europa. Deze dag stond grotendeels in het teken van de arbeidsmarktkansen in Europa. Bijzondere aandacht ging uit naar de maakindustrie. De maakindustrie staat namelijk hoog op de agenda in veel Europese landen.

 


Na de opening door Ralph de Long, voorzitter van DrEUn, hield Agnes Jongerius een keynote speech. Daarna was het tijd voor een discussie met een panel van (ervarings)deskundigen met onder andere afgevaardigden van Intragas Coevorden, Plantronics en de Meyer Werft in Papenburg.

 

Arbeidsmarkt Noord presenteerde zichzelf op de projectmarkt met meerdere projectpartners aan de overige aanwezigen. Daar gingen wij dieper in op het belang voor Drenthe van één grensoverschrijdende onderwijs- en arbeidsmarkt tussen Nederland en Duitsland.

 

Dit belang kwam ook veelvuldig ter sprake tijdens het “Wereldcafé”. In kleine en roulerende groepen kwamen, in rondes van 20 minuten, vraagstukken uit de praktijk aan de orde die leven in de provincie Drenthe. Eén vraagstuk was bijvoorbeeld hoe het aannemen van internationale arbeidskrachten makkelijker en aantrekkelijker kan worden gemaakt voor het Drentse midden- en kleinbedrijf. De resultaten zijn door de deskundigen genoteerd en worden in de praktijk toegepast.  

 

Door onze aanwezigheid samen met de andere projectpartners hopen wij de voordelen van grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland duidelijker in kaart te hebben gebracht, met name voor de provincie Drenthe.