Geslaagd bezoek Duitse Auzubildende Health Hub en Interzorg

Woensdag 14 juni bezochten ruim 80 Duitse en Nederlandse studenten Health Hub Roden en Interzorg Hoprank in het kader van samenwerking en technologie in de zorg. Het bezoek werd georganiseerd door Sorgen Für, Sorgen Dass (SFSD), deelproject van Arbeidsmarkt Noord.


De Duitse Auszubildende maakten in de ochtend kennis met Health Hub Roden gevolgd door een middagprogramma bij zorginstelling Interzorg Hoprank in Peize. Centraal stond het zien en ervaren van de ontwikkelingen en toepassingen van innovaties in de zorg in Nederland en hoe deze grensoverschrijdend ingezet kunnen worden. Zo konden studenten bij Health Hub Roden onder andere ervaren hoe het is om (licht)verlamd of oud te zijn middels speciale pakken, werd Parkinson gesimuleerd met handschoenen die trillingen teweeg brengen en werden er appels bewerkt met een laser die ook toegepast kan worden voor het uitsnijden van bijvoorbeeld protheses.Bij Interzorg Hoprank konden de Auszulbildende ervaren hoe het er in de praktijk aan toegaat in een zorginstelling. Met gesprekken over zorgtechnologie en demonstraties van onder andere een elektrisch ondersteunde tandem voor ouderen, diverse spellen en apparatuur kregen de gasten een hands-on kennismaking met ouderenzorg in Nederland.Om grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland verder te bevorderen op het gebied van de gezondheidszorg, is het belangrijker dan ooit om bij de huidige studenten/stagiaires draagvlak voor samenwerking te creëren. En dat moet niet alleen gebeuren door ze te laten lezen over ontwikkelingen in binnen- en buitenland, maar vooral door het in de praktijk te laten zien. Deze excursie heeft daar zeker aan bijgedragen. En natuurlijk werd de dag afgesloten met een groepsfoto.Het deelproject "Sorgen für, sorgen dass" focust op de grensoverschrijdende samenwerking tussen opleidingen, stagiaires en werknemers. Hierbij zijn zowel Nederlandse als Duitse zorg- en onderwijsinstellingen actief, waaronder Provincie Drenthe (lead partner), CMO STAMM, NetwerkZON, Hochschule Osnabrück, UMCG, BVO, AWO en Klinikum Leer/Krankenhaus Weener.