Veel ondernemers bij eerste "Aan tafel met..." bijeenkomst

"Eerste "Aan tafel met" bijeenkomst in het teken van grensoverschrijdend ondernemen in Nederland en Duitsland"

 

Bad Nieuweschans - Ruim 20 experts en ondernemers uit de grensregio waren op 19 juni aanwezig bij de allereerste "Aan tafel met…"-bijeenkomst van het GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR). De bijeenkomst in Bad Nieuweschans stond in het teken van grensoverschrijdend ondernemen in Nederland en Duitsland. Doel van de ochtend: kennis en ervaring uit de praktijk, door en voor ondernemers, delen in combinatie met de kennis van de Belastingdienst (BD), GIP EDR en de Industrie- und Handelskammer (IHK).

 


"Kansen verzilveren in en met het buurland"

Die kansen zijn er genoeg. Dat bleek uit de gevoerde gesprekken. Ervaringsdeskundigen, ondernemers die de grensoverschrijdende stap al hebben gemaakt, vertelden over hun onderneming in de praktijk en wat zij daarin tegenkomen. Onder de aanwezigen waren ondernemers uit verschillende branches zoals dienstverlening, logistiek en scheepsbouw.

 

Daarnaast waren experts van de BD, GIP EDR en het IHK Emden aanwezig. Zij gaven voorlichting en beantwoordden vragen over de meest voorkomende situaties met betrekking tot belastingaangifte, het aannemen en uitzenden van personeel, sociale verzekeringen en procedures wanneer men onderneemt in het buurland.

 

De combinatie van informatievoorziening door de BD, het IHK Emden, GIP EDR én ondernemers die als ervaringsdeskundigen al in het buurland aan de slag zijn gegaan, bleek een interactieve manier om de meerwaarde van grensoverschrijdend ondernemen inzichtelijk te maken.

 


"Direct afspraken maken voor betere samenwerking"

Tegelijkertijd werd ook duidelijk, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, waar ondernemers tegen aanlopen. Niet alleen is dat zeer waardevolle informatie, er werd ook direct, ter plekke, wat mee gedaan. Dat is het voordeel van het aan één tafel hebben van alle betrokken partijen.

 

Zo werden er afspraken gemaakt om lastigere, belastingtechnische kwesties, op de vestiging van een ondernemer persoonlijk door te nemen. Ook werd er actief aan het netwerk tussen de ondernemers in de regio gewerkt om te kijken wat zij, voor elkaar, kunnen betekenen. Uit de gesprekken bleek namelijk dat vertrouwen en begrip een cruciale rol spelen in het opbouwen van langdurige, grensoverschrijdende relaties. Met deze kennismaking vanuit het GIP EDR is daar weer een stap in gezet.       

 


"Steeds meer ondernemers oriënteren zich op buurland"

GIP EDR bestaat nu één jaar. In deze periode valt het op dat steeds meer ondernemers zich oriënteren om in het buurland te ondernemen. Dat is één van de redenen waarom “Aan tafel met…” dit keer in het teken stond van ondernemers ter aanvulling op de (gratis) spreekdagen en persoonlijke adviesgesprekken die nu aangeboden worden.

 


"Kijken naar de toekomst"

"Met deze eerste "Aan tafel met…"-bijeenkomst is een mooie start gemaakt met het bij elkaar brengen van ondernemers in het EDR-gebied", aldus Michiel Malewicz van GIP EDR en Arbeidsmarkt Noord. “We zijn blij dat we met zoveel verschillende ondernemers aan tafel zaten. Kortom, genoeg ingrediënten voor een vervolg met bijvoorbeeld studenten in de hoofdrol”. De heer Malewicz raadt iedereen in de regio aan om de agenda van het GIP EDR in de gaten te houden voor aankomende bijeenkomsten. Deze is te vinden op www.grenzinfo.eu/edr.