Veel vertier voor scholieren tijdens Nederlands-Duitse uitwisseling

BELLINGWOLDE – Scholieren van de Duitse basisschool Wymeer bezochten onlangs een schoolklas van de Nederlandse basisschool CBS De Wegwijzer in Bellingwolde.

De uitwisseling en samenwerking tussen beide basisscholen wordt ondersteund vanuit het project “Vroege Buurtaal!” dat onderdeel is van het koepelproject “Arbeidsmarkt Noord”. Doel van de partners binnen het project is het realiseren van een grenzeloze onderwijs- en arbeidsmarkt. “Daarbij speelt taal natuurlijk een bijzondere rol”, aldus Lea Timmer en Peter Geerdink (projectmanagement “Vroege Buurtaal!”).

 

En zo staat in Bellingwolde het spelenderwijs leren van Nederlandse én Duitse woorden centraal. Daarbij lichtte een Nederlandse scholier, die een jaar lang samen met haar ouders in Duitsland had gewoond, de spellen en activiteiten van de uitwisseling in beide talen toe. Maar zelfs de leerlingen zonder voorkennis van de taal konden zich onder elkaar verstaanbaar maken. Computerprogramma's die de kinderen daarvoor gebruikten hielpen bij het communiceren. Een gezamenlijk door de scholieren gemaakte muurschildering, waarmee de dag werd afgesloten, stond uiteindelijk symbool voor grensoverschrijdende uitwisseling en vriendschap. Daarop zijn beide scholen te zien. Pijlen met de namen van de leerlingen wijzen de weg over de grens naar de bevriende school - passend gezien de naam van de basisschool in Bellingwolde (De Wegwijzer).

De Wegwijzer en Wymeer alsmede de individuele leerlingen, leraren en andere organisatoren zijn blij met het resultaat van de uitwisseling. Daarom zullen er in de toekomst meer uitwisselingen plaatsvinden.

 

 

Lead partner van het koepelproject Arbeidsmarkt Noord is de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans. Het project wordt mogelijk gemaakt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Cofinanciers zijn het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaar, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.