Met veel inzet voorbereid op het geven van Nederlands op Duitse basisscholen

BAD NIEUWESCHANS – Dinsdagavond vond de laatste bijeenkomst in het kader van de vijf weken durende “Buurtaalscholing” plaats. Tijdens deze cursus deden de deelnemers didactische en methodologische kennis op waarmee zij kinderen spelenderwijs in aanraking kunnen brengen met de Nederlandse taal en cultuur. In totaal namen 21 personen deel aan deze cursus. Deze werd feestelijk afgesloten door de uitreiking van deelnamecertificaten als bewijs van een succesvol afgeronde cursus.

De aanleiding voor deze bijeenkomsten, die werden georganiseerd door het project “Vroege Buurtaal!”, was de toegenomen vraag naar mensen die Nederlands kunnen aanbieden op Duitse basisscholen in het grensgebied. “Vroege Buurtaal!” richt zich, onder andere, op het ondersteunen en stimuleren van het ‘Nederlands leren’ op Duitse basisscholen. “Natuurlijk richten wij ons ook op de andere kant van de grens, wij ondersteunen ook het leren van Duits aan Nederlandse zijde”, zo licht de Duitse Lea Timmer van de Eems Dollard Regio (EDR) toe. 

Samen met haar Nederlandse collega, Peter Geerdink, is zij verantwoordelijk voor het project waaraan al meerdere basisscholen uit de grensregio deelnemen. Peter Geerdink liet tijdens zijn afsluitende toespraak weten zeer onder de indruk te zijn van de inzet van de deelnemers. “Voor ons waren deze bijeenkomsten met jullie zeer inspirerend, waarbij wij zelf ook veel hebben geleerd. Toen het idee voor deze training kregen konden wij nog niet echt inschatten hoeveel deelnemers zich zouden inschrijven. We hadden het minimum aantal deelnemers in eerste instantie op acht gezet. Dat hebben wij ruim gehaald. Een geweldig signaal wat ons zeer blij maakt.“ Lea Timmer benadrukt: „Blijkbaar zijn er veel mensen in de grensregio die zich actief willen inzetten voor het doorgeven van de taal en cultuur van buurland.”

Het project “Vroege Buurtaal!” is onderdeel van het koepelproject “Arbeidsmarkt Noord”. Doel van Arbeidsmarkt Noord is het creëren van een grenzeloze onderwijs- en arbeidsmarktregio tussen Nederland en Duitsland. “Het leren en kennismaken van de taal en cultuur van het buurland, aan beide zijden, vervult daarin een sleutelrol”, aldus Ilona Heijen (projectmanager Arbeidsmarkt Noord).

De onderstaande deelnemers hebben succesvol de gratis “Buurtaalscholing” afgerond. Hiermee hebben zij methodologische en didactische kennis opgedaan waarmee zij, spelenderwijs, kinderen met de Nederlandse taal en cultuur kennis kunnen laten maken.

Margreet van den Berg, Stapelmoor
Louisa Pol, Rhauderfehn
Jan Pol, Rhauderfehn
Rolf Mäusbacher, Meppen
Lydia Wierenga-Wemmenhove, Bad Nieuweschans,
Christina Jonk, Kropswolde
Anna Klein, Filsum
Maris Scheen, Kropswolde
Marloes Tebbenhoff-Boer, Weener
Kerstin Geurtsen-Haase, Uplengen
Ricardo Mertsch, Weener
Colette Beerepoot, Nortmoor
Sonka Großpietsch, Weener
Jutta Laue, Leer

Caroline Wille, Haren (Ems)

Alfred Laaning, Groningen

 

Rob Mengerink, Winschoten
Julia Oudendijk,
Leer

Jannet Folkers, Weener
Elisabeth Böhmig, Haren (NL)
Thea van der Lei, Bonn