Een bijzondere leerbeleving in Klooster Ter Apel

TER APEL – De netwerkbijeenkomst van het project ‘Vroege Buurtaal!’ vond onlangs op een bijzondere locatie plaats. De deelnemers waren te gast bij Klooster Ter Apel. Dit klooster uit de 15e eeuw is niet alleen een prachtig gebouw, maar ook een interessante leeromgeving voor scholieren.

Na een rondleiding door het klooster werden de onderwijsprogramma’s van het klooster gepresenteerd. ‘Scholieren kunnen hier ervaren hoe de Kruisheren vroeger in het klooster leefden. Op deze manier wordt de regionale geschiedenis levendig overgebracht. De jongeren zitten er werkelijk middenin. De ervaring is tastbaar, omdat met rekwisieten voor de juiste sfeer wordt gezorgd. Er zijn bijvoorbeeld habijten in alle maten, waarmee alle leerlingen zich volledig in het kloosterleven onder kunnen dompelen’, vertelt Lea Timmer. Samen met Peter Geerdink is Timmer projectleider van het project ‘Vroege Buurtaal!’, dat onderdeel is van het INTERREG-project ‘Arbeidsmarkt Noord’.

 

De gasten in het klooster waren enthousiast over de educatieve mogelijkheden van Klooster Ter Apel. ‘Het klooster is een ideale plaats om bijvoorbeeld partnerscholen uit het buurland te ontmoeten, onder meer omdat het dicht bij de grens ligt en gemakkelijk te bereiken is’, aldus Timmer.

 

Tijdens de netwerkbijeenkomst wisselden medewerkers van Duitse en Nederlandse scholen ervaringen uit en legden ze nieuwe contacten. Timmer: ‘We zijn blij dat de deelnemers van deze gelegenheid gebruikmaken om duurzame contacten te leggen. In de toekomst zullen we nog meer bijeenkomsten organiseren waarop medewerkers ervaringen kunnen netwerken en uitwisselen.’ Caroline Wille van het Arbeidsmarkt Noord-project ‘PraktiTrans’ informeerde de gasten afsluitend met een presentatie over de Duits-Nederlandse samenwerking op cultureel gebied.