Regio en Rijk tekenen samen voor toekomstige financiering GrensInfoPunt

Foto: Ministerie SZW/Ger Loeffen
Foto: Ministerie SZW/Ger Loeffen

NIJMEGEN – Tijdens een bijzondere bijeenkomst in Nijmegen hebben verschillende regionale partijen en de Nederlandse regering onlangs het ‘Convenant financiering GrensInfoPunt EDR (GIP EDR)’ ondertekend. ‘We zijn blij en dankbaar dat met deze financiering het GIP EDR ook in de toekomst ‘grenspendelaars’ kan blijven adviseren over allerlei zaken die met wonen, werken, ondernemen, studeren of stage lopen in het buurland te maken hebben’, aldus Michiel Malewicz van het INTERREG-project Arbeidsmarkt Noord.

Het GIP EDR in Bad Nieuweschans adviseert sinds 2016 mensen die een stap in het buurland willen zetten en mensen die al in het buurland wonen. Het advies is gratis en veelzijdig. Zo komen vragen over pensioenopbouw in het buurland aan de orde, maar ook vragen over het betalen van belastingen en het regelen van een zorgverzekeraar, het regelen van kinderbijslag of het halen van een rijbewijs in het buurland. Grenspendelaars krijgen advies op maat en horen welke gevolgen een stap in het buurland op hun persoonlijke situatie heeft.

Tot nu toe werden de grensinformatiepunten, waarvan er tien zijn rond de Nederlandse grens met Duitsland en België, financieel ondersteund vanuit het Europese INTERREG-programma. Het nieuwe convenant waarborgt de financiering van het grenspendelaars-advies vanaf 2021. Namens de Nederlandse regering ondertekende staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het convenant. Ook de Provincie Drenthe, de Provincie Groningen en de Arbeidsmarktregio Drenthe zegden hun steun toe.

Volgens staatssecretaris Van Ark is het belangrijk dat de hobbels die het moeilijker maken om over de grens te wonen of te werken geslecht worden: ‘De arbeidsmarkt stopt niet bij de grens, maar biedt juist mogelijkheden voor werknemers, bedrijven en regio’s aan beide zijden. Daar kunnen we nog veel meer gebruik van maken.’


De EDR is blij dat de regering en de regionale partijen gezamenlijk de grensinformatiepunten, die nauw samenwerken en ook een gezamenlijke website hebben, financieel gaan ondersteunen. Dat beaamt ook EDR-directeur Karel Groen: ‘Het is mooi dat het GIP EDR voortgezet kan worden. Goed advies vanuit GIP EDR is van groot belang voor een stap over de grens. Grenspendelaars krijgen namelijk met verschillende stelsels voor sociale zekerheid en belasting te maken.’

Wilt u een stap in het buurland zetten en zit u met vragen? Neem dan contact op met GIP EDR via 0597 521 818 of gip@edr.eu en maak een afspraak voor een van de spreekuren. Meer informatie leest u op grenzinfo.eu/edr.