Grenzeloos advies: GrensInfoPunten kunnen na financiële toezegging tot eind 2023 door

Het staat zwart op wit: het werk van de GrensInfoPunten (GIP) kan de komende jaren worden voortgezet. En dat is goed nieuws voor de grensregio! Minister Birgit Honé ondertekende onlangs de financieringstoezegging van het Nedersaksische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung. Daardoor kunnen de GrensInfoPunten hun werk in ieder geval tot en met 2023 voortzetten.

 

De GIP’s bieden veelzijdig en gratis advies aan burgers die in het buurland willen gaan werken, studeren, wonen of ondernemen. Burgers kunnen bij een GIP onder meer antwoord krijgen op hun vragen over pensioen, belastingen, sociale verzekeringen en uiteraard ook over de huidige situatie met het coronavirus in het buurland.

 

In het noorden is een GrensInfoPunt gehuisvest bij de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans. Zuidelijker in de Duits-Nederlandse grensregio is onder meer bij de EUREGIO in Gronau een GrensInfoPunt te vinden.

 

Actieve grensregio’s

‘De GrensInfoPunten ondersteunen met grensoverschrijdende mobiliteit een erg belangrijk doel, waardoor de Nederlands-Duitse grensregio nog verder kan samengroeien’, benadrukte Birgit Honé tijdens de ondertekening van de financieringstoezegging. ‘Hierdoor’, aldus de minister, ‘ontstaan actieve grensregio’s.’

 

Voorafgaand aan de financiële toezegging vanuit Niedersachsen hadden het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, de provincies Drenthe en Groningen en de Arbeidsmarktregio Drenthe hun steun al toegezegd.

 

Mijlpaal

Volgens René Paas, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, zijn de GIP’s het ‘perfecte adres voor concrete informatie’. ‘Samen staan we voor een sterke noordelijke grensregio. Het voortzetten van de GIP’s is een mijlpaal, want de arbeidsmarkt stopt niet bij de grens.’

 

Marc-André Burgdorf, Landrat in het Duitse Emsland, prijst met name het netwerk dat de vele partners met het GIP hebben opgebouwd: ‘Daarmee versterken de GrensInfoPunten de samenwerking tussen de regio’s.’

 

‘In de afgelopen jaren is de waarde van de GrensInfoPunten met betrekking tot grensoverschrijdend advies duidelijk geworden. Wij ondersteunen hen dan ook graag, om zo ook in de toekomst stabiele en structurele dienstverlening in de grensregio te kunnen beiden’, reageert Hans-Joachim Haming op de financieringstoezegging. Haming is voorzitter van het bestuur van de Agentur für Arbeit Nordhorn, dat deel uitmaakt van het GIP-netwerk.

 

Bron van informatie

Tijdens de coronacrisis namen de GrensInfoPunten een belangrijke rol in het adviseren van ondernemers in de grensregio op zich. Met name over de coronamaatregelen in het algemeen en de financiële hulpregelingen in beide landen kwamen veel vragen binnen. ‘Juist tijdens de coronaperiode zijn de GIP’s steeds een bron van informatie geweest. Ook op juridisch vlak kon het GIP advies geven’, vertelt Christian Koptein van de onderneming HR4YOU, die ook grensoverschrijdend actief is. ‘Dat is onze kracht’, vertelt Michiel Malewicz van het GrensInfoPunt EDR. ‘Wij kunnen ons snel en flexibel in veranderende situaties inleven om vervolgens de benodigde informatie en individueel advies te leveren.’

 

Naast de persoonlijke adviesgesprekken die de GIP’s aanbieden speelt ook de tweetalige GIP-website www.grenzinfo.eu een belangrijke rol. De website biedt zowel actuele informatie als het antwoord op veelgestelde vragen van grenspendelaars. Ook is er een speciale pagina waarop informatie met betrekking tot het coronavirus staat.

 

Deuren openen

‘Voor ons begint grensoverschrijdende mobiliteit al bij het zien van de kansen die bijvoorbeeld een studie of een werkplek in het buitenland kan bieden. De GrensInfoPunten spelen ook in deze vroege fase van de zoektocht naar informatie een belangrijke rol. Door concreet advies te geven en te wijzen op mogelijkheden openen ze deuren voor mensen en breken ze barrières af’, legt Ilona Heijen (hoofd INTERREG/EDR) uit. De diensten van de GIP’s worden door uiteenlopende groepen mensen gebruikt. Studenten, ondernemers, migranten, stagiairs of oud-bewoners van het buurland: allemaal hebben ze de revue inmiddels gepasseerd. ‘Het werk van de GIP’s is voor de mensen in de grensregio erg belangrijk’, concludeert Birgit Honé.

 

In het verleden werden de gratis adviesdiensten van de GIP’s onder meer met EU-middelen vanuit het INTERREG-financieringsprogramma gefinancierd. Deze financiering stopt echter in 2020. ‘Des te verheugder zijn we dat onze partners het belang van het werk van de GrensInfoPunten inzien en ervoor zorgen dat het voortbestaan voor de komende jaren gewaarborgd is’, aldus Michiel Malewicz.

 

Video’s

Omdat de ondertekening van de GIP-financiering vanwege de coronacrisis niet tijdens een feestelijke bijeenkomst kon plaatsvinden, publiceert het GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR) videoboodschappen ter gelegenheid van het voortbestaan. Daarin komen naast Birgit Honé, René Paas en Marc-André Burgdorf ook talrijke partners uit het GIP-netwerk aan het woord. Zij vertellen in de video’s over hun ervaringen met het GIP. Bekijk de video’s hieronder.