Nieuwe opleiding Noorderpoort zoekt aansluiting met economische grootmacht Duitsland

internationale-betriebswirtschaft-noorderpoort
Foto: Noorderpoort

De nieuwe tweetalige commerciële opleiding Internationale Betriebswirtschaft (IBW) richt zich op alle aspecten van het Nederlandse én Duitse zakenleven. Daarmee wordt aansluiting gezocht met één van de belangrijkste handelspartners van Nederland.

 


Bad Nieuweschans - Het zakendoen met Duitsland gaat goed voor Nederland. Afgaande op de cijfers van het Statistisches Bundesamt (2018) is Nederland de op één na belangrijkste economische handelspartner van Duitsland op basis van de omzet in 2017 waarbij import en export bij elkaar wordt genomen (bron).

 

Handel van deze grootte biedt kansen en mogelijkheden voor studenten in de Eems Dollard Regio die over de grens durven te kijken. Maar om optimaal gebruik te maken van deze positieve handelsrelatie is, naast het openstaan voor mogelijkheden, kennis van het Duitse bedrijfsleven en de cultuur geen overbodige luxe.

Aanhaken bij kansen buurland

Het Noorderpoort is zich daarvan bewust en biedt juist deze benodigde kennis aan. Op de locatie Groningen wordt de driejarige opleiding Internationale Betriebswirtschaft niveau 4 (IBW) aangeboden. Daarmee kunnen studenten het Nederlandse diploma “Vestigingsmanager Groothandel niveau 4” en tegelijkertijd een internationaal erkend certificaat van het Goethe Instituut behalen. De studie is bedoeld als een “stepping stone” naar het werken in en met het buitenland. De studie is daarom ook tweetalig, 80% van de lessen wordt in het tweede en derde studiejaar in het Duits gegeven.

Na de studie

De mogelijkheden na de studie IBW zijn gevarieerd maar primair gericht op internationale handel. Het Noorderpoort zegt daarover:

 

“Als afgestudeerd medewerker Internationale Betriebswirtschaft beheers je de Duitse taal op minimaal B2 niveau en ben je voorbereid op de samenwerking met onze eerste en belangrijkste handelspartner Duitsland. Dit geeft jou een goede kans op de arbeidsmarkt! Je kunt werken bij een internationaal georienteerde onderneming of een in/exportbedrijf. Ook kun je aan de slag bij een buitenlands bedrijf met vestigingen in Nederland of het buitenland. Omdat je meerdere talen spreekt en andere culturen kent, lukt het jou om producten wereldwijd in de markt te zetten. Uiteraard kun je ook doorstromen naar het hbo.”

Download
Flyer IBW 2018.pdf
Adobe Acrobat document 390.5 KB

Geïnteresseerd in de studie?

Meer informatie over de opleiding IBW met bijbehorende toelatingseisen is te vinden op deze website van het Noorderpoort. Contactpersoon is Annet Bakker, die te bereiken is via at.bakker@noorderpoort.nl of via 088 230 88 54.