Succesvol in de grensregio

Succesvol ondernemen in de Eems Dollard Regio, wat is daarvoor nodig? Naast een grensoverschrijdende blik, durf en passie is het zien en omzetten van verschillen tussen Nederland-Duitsland in kansen één van de eerste stappen en tegelijkertijd succesfactor voor de ondernemers van morgen.

 

Met die eerste stap helpt "Succesvol in de regio" jonge ondernemers in spe, door Nederlandse en Duitse studenten samen te brengen om zo effectief verschillen te ontdekken en daarop in te spelen. Daarbij kan gedacht worden aan taal, werkhouding, cultuur en regelgeving. Zo wordt gewerkt aan een switch in denken, verschillen zijn namelijk geen barrières maar bieden mogelijkheden.

 


Het project "Succesvol in de regio" heeft een duidelijk doel:

Jongvolwassenen een (fictief) bedrijf laten starten in de Duits-Nederlandse grensregio om zo actieve participatie op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt aan te moedigen.

Binnen een 5-daagse workshop gaan Nederlandse en Duitse studenten in gemengde projectgroepen aan de slag om bedrijven in de dienstverlenende sector te ontwikkelen met een bedrijfsconcept. Hiervoor moeten zij, onder andere, onderzoek doen in verschillende gemeentes om behoeftes in kaart te brengen en ook rekening houden met verschillen tussen ondernemen in Duitsland en Nederland. De bedrijfsconcepten moeten vervolgens "op de markt" worden gebracht met een zelf ontwikkeld marketingconcept. Ter afsluiting presenteren de projectgroepen "hun bedrijf".

Duurzaam karakter en looptijd

Door Nederlandse en Duitse studenten samen te laten werken aan een (fictief) bedrijf wordt tegelijkertijd gewerkt aan interculturele uitwisseling waarmee studenten leren te reflecteren op hun houding in en tegenover de economische kansen die de grensregio biedt. Dit project loopt in de vorm van een projectweek. Bij een positieve uitkomst kan deze opzet regelmatig, bij meerdere scholen, worden uitgevoerd.

Samenwerkingsverband

Het project "Succesvol in de regio" wordt mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking en inzet van meerdere projectpartners. Deze partners zijn, los van Arbeidsmarkt Noord en Historisch-Ökologisch Bildungsstätte Emsland Papenburg e.V. als lead partner:

Meer informatie en contact

Wilt u meer informatie over "Succesvol in de regio" of betrokken worden bij het project? Neem dan contact op met het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord.

 

Het project "Succesvol in de regio" is onderdeel van het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.