Noorderpoort over de grens: Nederlandse zorgstudenten voor zorgexcursie in Lingen

studenten-noorderpoort-bij-campus-lingen

Ruim 40 eerstejaars MBO-zorgstudenten van het Noorderpoort in Groningen verkenden hun (studie)mogelijkheden over de grens tijdens een bezoek aan de Hochschschule Osnabrück, Campus Lingen met workshops en presentaties.

 


Lingen – Eerstejaars MBO-zorgstudenten van het Noorderpoort college lieten zich woensdag 13 december tijdens een excursie voorlichten door de Hochschule Osnabrück, Campus Lingen. Centraal stonden hun (studie)mogelijkheden over de grens in Duitsland. De excursie werd georganiseerd in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland door het project Sorgen für, sorgen dass, onderdeel van het koepelproject Arbeidsmarkt Noord.

 

Een groot deel van de afgereisde studenten maakte al eerder kennis met Duitse collega-studenten bij Health Hub Roden. Tussen het Noorderpoort en Health Hub Roden bestaat een samenwerking waarbij zorgstudenten regelmatig opdrachten uitvoeren.  Eerder dit jaar waren daar Duitse studenten op bezoek die begeleid werden door de Noorderpoorters. Zij maakten toen kennis met de technologische ontwikkelingen op zorggebied in Nederland. Dit bezoek werd ook georganiseerd door Sorgen für, sorgen dass.

 

Op aangeven van de studenten zelf, die enthousiast waren over de uitwisseling met hun leeftijdsgenoten bij Health Hub Roden, is het initiatief genomen om met hen op bezoek te gaan bij Campus Lingen. “De studenten kwamen naar ons toe en vroegen aan ons wanneer zij een keer die kant op konden. Dus dat hebben wij samen met onze partners geregeld”, aldus Renée Oosterwijk, projectmedewerker bij NetwerkZON (partner van Sorgen für, sorgen dass).

 

Tijdens de excursie in Lingen kregen de studenten informatie over het volgen van een (zorg)studie aan de Hochschule Osnabrück en het wonen en werken over de grens door Prof. Dr. Stefanie Seeling. Daarnaast was er ook aandacht voor actuele ontwikkelingen en onderzoek op zorggebied in Duitsland. Tijdens vier workshops hielden de Noorderpoorters zich daarmee bezig. Voorbeelden van de besproken thema’s waren theaterpedagogie voor mensen met dementie en digitalisering in de verpleging middels het toepassen van zogenaamde “Step-m assessments”.

 

Afsluitend aan de dag was er nog tijd voor de studenten om de Weihnachtsmarkt in Lingen te bezoeken voordat zij weer met de bus richting Groningen keerden.

 

Het project “Sorgen für, sorgen dass” is onderdeel van het Koepelproject Arbeidsmarkt Noord en wordt met ondersteuning van de Eems Dollard Regio in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd met middelen uit het Europese fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsmede de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.

 


Foto-impressie