Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen met betrekking tot werken in Duitsland. Staat uw vraag hier niet tussen? Meer informatie kunt u vinden op onze pagina met handige links, ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen.


Als ik in Nederland woon en in Duitsland werk, waar moet ik dan belasting betalen?

U bent met de inkomsten uit niet-zelfstandige arbeid belastingplichtig in Duitsland (het werkland). Uw hypotheekrente is dan niet meer aftrekbaar.


Als ik in Nederland woon en in Duitsland werk, waar ben ik dan sociaal verzekerd?

U bent bij niet-zelfstandige arbeid in Duitsland daar sociaal verzekerd. Daaronder vallen de ziektekosten- en zorgverzekering, pensioenverzekering, wettelijke ongevallenverzekering en werkloosheidsverzekering. Met een E-formulier wordt u in uw woonland door zorgverzekeraar CZ begeleid, alsof u daar een (basis-)verzekering zou hebben.


Als ik in Nederland woon en in Duitsland werk, heb ik dan een werkvergunning nodig?

Als EU-burger heeft u voor Duitsland geen werkvergunning nodig. Er zijn echter speciale toelatingsregels voor bepaalde beroepen zoals in de gezondheidszorg, bij de overheid en de politie etc.


Waar verdien je meer, in Duitsland of in Nederland?

Dat hangt van verschillende factoren af. Duitsland kent echter geen wettelijk minimumloon voor alle branches. De werkgever betaalt de zorgpremie rechtstreeks aan de zorgverzekeraar, zodat die niet meer van het nettoloon af gaat.


Als ik in Duitsland werk, waar is mijn gezin dan van zorg verzekerd?

Als uw huwelijkspartner en eventuele kinderen niet elders zorgverzekerd zijn, kunnen zij zich overeenkomstig de Deutsche Familienversicherung en met een E-formulier meeverzekeren in Duitsland. In Nederland worden zij begeleid door CZ.


Als ik na mijn werk in Duitsland werkloos word, waar moet ik mij dan melden?

Als u volledig werkloos wordt, moet u zich na kennisneming onmiddellijk melden bij het UWV-Werkbedrijf in uw woonplaats of regio.


Wat heb ik nodig als ik in Duitsland ga werken?

Van de belastingdienst (Finanzamt), waar uw werkgever onder valt, en uw eigen belastingkantoor heeft u een EU/EWR-Bescheinigung en een “Antrag auf Behandlung als unbeschränkt einkommensteuerpflichtiger Arbeitnehmer” nodig. Aan de hand van deze verklaringen kan de werkgever bepalen in welke tariefgroep (een of drie) u wordt ingedeeld.


Waar vind ik vacatures in Duitsland?

De officiële website met vacatures van de Duitse Arbeitsagentur is www.arbeitsagentur.de


Wat gebeurt er met mijn AOW als ik in Duitsland werk en in Nederland woon?

Alles wat u tot dusver aan AOW-pensioen heeft opgebouwd, blijft voor u behouden. Vanaf het moment dat u in Duitsland gaat werken, heeft u recht op het Duitse wettelijke pensioen. De hoogte hiervan is later afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en de duur van de werkzaamheden in Duitsland. Vanaf het moment dat u in Duitsland werkt, bouwt u geen AOW-pensioen meer op. Voor ieder jaar dat u in Duitsland werkt, wordt u later twee procent gekort op uw wettelijke Nederlandse ouderdomspensioen (AOW). In Duitsland zijn bedrijfspensioenen (nog) niet zo vanzelfsprekend als in Nederland.


Waar kan ik meer informatie inwinnen?

De Burgeradvisering van de EDR verstrekt telefonisch informatie aan werknemers en werkgevers, dit in het kader van het project “Arbeidsmarkt Noord”. Het is ook mogelijk om (telefonisch!) een afspraak te maken voor een uitgebreid persoonlijk adviesgesprek. Zie daarvoor de pagina "contact".