Start nieuwe ronde „New Jobportunities“: Van gezinsleven naar nieuwe baan

Foto: VHS Meppen
Foto: VHS Meppen

In augustus biedt het project „New Jobportunities“ wederom 40 vrouwen uit Nederland en Duitsland de kans om zich voor te bereiden op de huidige arbeidsmarkt om zo een nieuwe baan te vinden. Tijdens het programma dat tot aan de Kerst duurt, leren de deelneemsters niet alleen zichzelf beter kennen, maar ook hoe zij zichzelf het beste aan potentiele werkgevers kunnen presenteren. In mei informeert de VHS Meppen vrouwen die geïnteresseerd zijn met betrekking tot het programma en de voorwaarden voor deelname in Tegelingen.

 

Het is voor veel vrouwen niet eenvoudig om succesvol de stap terug te maken van gezinsleven naar nieuwe baan. Zelfs wanneer men in het bezit is van een opleiding en werkervaring zijn er nog complicerende factoren. “Ik dacht dat ik een werkgever niet veel kon bieden omdat ik zoveel jaren thuis heb doorgebracht”, aldus één van de deelneemsters aan de huidige cursus. “Bij “New Jobportunities” ben ik mij ervan bewust geworden, wat ik echt goed kan en welke competenties ik een werkgever te bieden heb.”

 


In het project worden vrouwen op alle vlakken ondersteund. Zo wordt er gestart bij de vraag in welke sector de vrouwen toekomstig werkzaam willen zijn en hoe deze werkzaamheden gebalanceerd kunnen worden met het gezinsleven. Van daaruit wordt naar dat doel toegewerkt met, onder andere, communicatie-, taal- en sollicitatietrainingen en daarnaast nog een theaterpedagogiekworkshop die meerdere weken duurt. Deze activiteiten vinden allemaal dagelijks plaats in Tegelingen gedurende een halfjaar.

 

Grenzeloos begrip door taalcursus en interculturele uitwisseling

Veel van de huidige deelneemsters komen uit Emsland en de provincies Drenthe en Groningen. Voor de cursus speelt taal geen rol, het maakt niet uit of iemand Duits of Nederlandstalig is. Er wordt namelijk gezamenlijk geleerd geprobeerd en getraind. Zo kan direct de kennis die is opgedaan tijdens de taalcursus ingezet worden en wordt er gewerkt aan het interculturele begrip van de deelneemsters. Zo begrijpen zij niet alleen elkaar beter, maar ook de toekomstige werkgever en collega’s over de Nederlands-Duitse grens. Het eerste contact met werkgevers over de grens wordt gekoppeld en uitgevoerd met de zogenaamde „Job-Bus“.

 

Voordeel voor vrouwen en ondernemingen

Door het concept met een mix van persoonlijke, interculturele en jobspecifieke inhoud is een groot deel van de vrouwen uit de vorige editie van “New Jobportunities” al teruggekeerd naar een baan met sociale verzekeringsbijdragen. "Met New Jobportunities is er eindelijk een mogelijkheid voor vrouwen die geen uitkering van overheidsinstellingen ontvangen om zich te kwalificeren", zegt projectcoördinator Gabriele Eng.

 

Vrouwen die interesse hebben om deel te nemen aan het nieuwe traject kunnen zich op 14 mei, van 10:00 tot 12:00 of op 17 mei, van 14:30 tot 16:30, laten informeren bij de Kreativschule Teglingen (Teglinger Hauptstr. 18). Het melden van het bwijonen van de informatiedag wordt op prijs gesteld. Hier vindt u de overige contactgegevens daarvoor

 

* Het project “New Jobportunities” is onderdeel van het koepelproject “Arbeidsmarkt Noord” waarbij de Eems Dollard Regio (EDR) lead partner is. Het project wordt mogelijk gemaakt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland met middelen afkomstig van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Co financiers zijn het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung alsook de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.

Download
Flyer New Jobportunities
Wilt u zich weer geschikt maken voor herintreding in het beroepsleven? Wij begeleiden u daarbij!
Flyer_Newjobportunities_2018.pdf
Adobe Acrobat document 6.3 MB